Fyrfackssystemet

Sommaren 2022 beslutade Sveriges regering att landets kommuner, senast den 1 januari 2027, ska ha infört ett system för fastighetsnära insamling (FNI) av förpackningsavfall. Det innebär att kommunernas invånare ska ha möjlighet att sortera ut förpackningsavfall av materialslagen plast, papper, metall, färgat- och ofärgat glas vid, alternativt i nära anslutning till, fastighetsgräns. Kumla kommun har beslutat att insamlingen från småhus och fritidshus ska ske med fyrfackskärl.

Bild på två fyrfackskärl

Fotograf: Daniel Larsson

Vanliga frågor och svar

 

Vad innebär fyrfackssystemet?

Fyrfackssystemet innebär att invånarna får två kärl, med fyra fack i vardera kärl, för att få möjlighet att sortera ut förpackningsavfall, restavfall, matavfall och returpapper vid, eller i nära anslutning till fastighetsgräns. Kärlen töms av speciella renhållningsfordon med fyra separata fack för att hålla de olika avfallsslagen separerade.

 

Vad ska sorteras i fyrfackskärlen?

Papperförpackningar - exempelvis mjölkkartonger och äggkartonger

Plastförpackningar- exempelvis brödpåsar och schampoflaskor

Metallförpackningar- exempelvis konservburkar och kaviartub

Ofärgade glasförpackningar- ofärgade glasburkar och glasflaskor

Färgade glasförpackningar- färgade glasburkar och glasflaskor

Matavfall- den bruna påsen ska fortsatt användas och sedan läggas i facket för matavfall

Returpapper- exempelvis tidningar och broschyrer

Restavfall- det som blir över efter sortering av avfallet, exempelvis blöjor, kattsand, snus eller cigarettfimpar

 

När får jag mina nya kärl?

Införandet är planerat att starta under slutet av år 2026. Fastighetsägare kommer att få mer information om när kärlbytet ska ske.

 

När töms kärlen?

Kärl 1 töms varannan vecka

Kärl 2 töms 1 gång i månaden

 

Hur stora är kärlen?

Varje kärl rymmer 370 liter.

Höjd: 1,1 meter.

Bredd: 0,77 meter.

Djup: 0,9 meter.

 

Vilka mått krävs om jag vill bygga en uppställningsplats för de nya kärlen?

Höjd: 1,2 meter. Om uppställningsplatsen ska ha tak och det ska finnas möjlighet att öppna locket på tunnorna krävs 1,8 meters höjd.

Bredd: minst 1,8 meter.

Djup: 1,0 meter.

 

Kommer återvinningsstationerna att finnas kvar?

Ja, alla återvinningstationerna kommer tillsvidare att finnas kvar. På återvinningsstationerna kan större pappers- eller plastförpackningar lämnas eftersom dessa inte får plats i fyrfackskärlen.

 

Varför valdes fyrfackssystemet?

Fyrfackssystemet har hittills införts i drygt 70 kommuner i Sverige. Erfarenheter från dessa kommuner har bland annat visat att kundnöjdheten är hög och att kvalitéten på det utsorterade materialet är högt. I dessa kommuner har även mer förpackningsavfall och matavfall sorterats ut från restavfallet, vilket bidrar till att mer avfall kan återvinnas.

 

Får jag som bor i lägenhet fyrfackskärl?

Du som bor i lägenhet ska fortsätta använda det avsedda utrymmet för avfallshantering som finns i eran fastighet idag. Om eran fastighet inte har utsortering av förpackningsmaterial ska detta ha införts senast 1 januari 2027. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att detta införs.

 

Måste förpackningarna vara rena när de läggs i kärlen?

Nej, du behöver inte tvätta förpackningar innan de läggs i kärlen, men de måste vara tömda på sitt innehåll. Använd gärna kallvatten eller återanvänd diskvattnet för att skölja ur förpackningarna.

 

Kan jag fortsätta att hemkompostera?

Ja, om du har en godkänd anmälan från Miljöenheten går det bra att fortsätta hemkompostera. Facket som är avsett för matavfall lämnas då tomt. Observera att det inte är tillåtet att lägga annat avfall i matavfallsfacket eftersom detta då blandas med matavfall i renhållningsfordonen.

 

Jag ger inte upphov till så mycket avfall, måste jag ändå ha två fyrfackskärl?

Ja, båda kärlen krävs för att kunna sortera ut det avfalls som enligt lagstiftningen krävs. Det kommer fortsatt att finnas möjlighet till att dela kärl med en granne.

 

Jag ger upphov till mycket avfall, vilka alternativ finns?

Det kommer fortsatt finnas möjlighet att mot en avgift beställa extratöming av kärlen.

Vilka ytterligare eventuella tilläggstjänster som ska erbjudas kommer att fortsätta utredas under planeringsfasen.

 

Kan jag dela kärl med en granne?

Ja, det kommer fortsatt gå bra att dela kärlen med en granne. Varje hushåll betalar då den fasta avgiften var för sig, men delar på avgiften för kärlen.

 

Sidan kommer löpande att uppdateras med fler frågor och svar.